Halfverharding
In parken, wandelgebieden en andere recreatieve buitenruimtes is de uitstraling van de paden erg belangrijk. Wij leggen voor deze doeleinden halfverharding aan, zodat het pad waarop je wandelt bijdraagt aan de beleving.
Naast de mooie uitstraling zorgt halfverharding voor een betere waterafvoer. Het laat lucht en water door, wat een verkoelende werking heeft. Ten slotte is het goed voor de bodemkwaliteit, dit kan bijvoorbeeld wortelopdruk voorkomen.
Halfverharding moet vakkundig worden aangelegd, anders ontstaan er problemen. We werken bijvoorbeeld met een spreidmachine om de ontmenging van materialen te voorkomen.
Ook het onderhoud van recreatieve paden is van groot belang. De bodem kan verzakken, er kunnen plassen ontstaan en onkruid kan door halfverharding groeien. Wij zorgen ervoor dat de paden er altijd netjes uit blijven zien.
Wortelopdruk ontstaat als de wortels in de grond onvoldoende zuurstof, vocht en voeding kunnen halen. Vervolgens groeien de wortels omhoog, waar ze de verharding opzij duwen. Stoeptegels komen omhoog, en er ontstaan scheuren in het asfalt.
Het verwijderen van de wortels lijkt een logische oplossing, maar dit is symptoombestrijding en werkt niet voor de lange termijn. Zolang de bodemkwaliteit er niet op vooruit gaat, blijven wortels op den duur naar boven groeien. Bovendien kan het wegfrezen van wortels gevolgen hebben voor de gezondheid van de boom, wat zijn eigen problemen met zich meebrengt.
Vaak is het aanleggen van halfverharding de oplossing. We vervangen tegels of asfalt met minder hard materiaal. Hiermee wordt meer zuurstof en lucht in de bodem toegelaten, waardoor de wortelopdruk op de lange termijn wordt tegengegaan.
Halfverharding heeft meer voordelen. Oneffenheden veroorzaakt door wortelopdruk vallen minder op, regenwater kan beter de bodem in zakken, het heeft een prettige natuurlijke uitstraling en is bovendien financieel aantrekkelijk.
Neem contact op met Wilco Boender - directeur